pablo picasso 465x288 090608 t460

"Ben beyaz bir babadan ve Endülüslü küçük bir bardak can suyundan doğdum"

 

 

image (10)

Ben beyaz bir babadan ve Endülüslü küçük bir bardak can suyundan doğdum.

Ben Málaga’nın benim soyumu sürdüren, başı yasemin çiçeklerinden bir taçla bezeli boğası Percheles’te, on beş yaşında bir kızın kızının kızı olarak dünyaya gelen anneden doğdum.”

                                                                          Pablo Picasso

 

Pablo Picasso yakın dönemin en tanınan ve üretken sanatçılarından bir tanesi. Resim sanatı ile ilgili hiçbir şey bilmeyenlerin bile “ressam” denilince aklına gelen ilk kişilerinden. Peki, Pablo Picasso kimdir?

baskentte-bir-ispanyol-pablo-picasso-110985

Pablo Picasso tam adıyla Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso 25 Ekim 1881 tarihinde İspanya’nın Malaga şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Resim öğretmeni olan Picasso’nun resme olan yeteneği küçük yaşlarda keşfedildi. 1895 yılında Barcelona Güzel Sanatlar Okuluna girdi. Bu dönemde desenleri dergide yayınlanmaya başladı. İleride ki yıllarda Georges Braque ile Kübizm akımının öncüleri arasında yer aldı.

image (3)

 

“Kübizm” kelime olarak ilk kez Georges Braque’ın bir tablosunu gören bir sanat eleştirmeni olan Louis Vauxcelles’in bu tablo için «küçük küpler» sözünü kullanmasıyla ortaya çıkmıştır.(1)

 

Kübizm tablolarında geometri ve geometrik desenler kullanılırken hacimsel olarak iç içe geçmiş portreler karşımıza çıkmaktadır.

 

 

Pablo Picasso, Taklitçiliğe son vererek gerçeği tamamen farklı bir bakış açısıyla Kübizm ile yaptı. Kendisi bunu “Ben yüzeysel görüntülerin özüne geçiyorum, derinine iniyorum” diye açıklamıştır. 

Sergideki Gravürlerde de Kübizm etkisi açık bir şekilde görülmekte.

                                      . image (4)image (7)

Picasso, 1920′lerde modern resmin kralı olarak anılmaya başlamış, resimleri seçkin galerilerde sergilenmiştir. Rus balerin eşi Olga ve çocuğu ile mutlu bir yaşam sürerken sokakta bir mağaza önünde gördüğü ve aşık olduğu Marie Therese Walter ile sanatının en büyük saplantısını yaşamaya başlamış oldu. (2) Özel yaşamında başlayan sıkıntılar Picasso’nun yaratıcılığına darbe vurmuş bu “yaratıcılıktan yoksun yılları” hayatının en kötü dönemi olarak adlandırmıştır.

image (5)

Avrupa’nın durumunun karışmaya başladığı yıllarda Paris’te yaşarken anavatanı özlemiyle 1934 yılında İspanya’ya döndü. Ülke ikiye bölünmüştü. Milliyetçiliği körüklenmeye başlayan Picasso, politikaya girdi ve cumhuriyetçileri destekledi. Müze’deki sanat eserlerini korumaya çalıştı. Bu dönemde müze müdürlüğü yaptı. Kendisi gibi İspanyol olan Francisco Goya’nın etkisi altına girdi. Savaşın çirkinliği, insan formunun bozulması onu bu durumun içine çekti.

İspanya İç Savaşının etkisiyle en ünlü tablosu olarak bilinen “Guernica“yı resmetmeye başladı. (3) Yeniden yaratıcılık dönemine geçmiş oldu. Paris’e döndüğü sıralar yahudi aileleri sakladığı gerekçesiyle sık sık atölyesi basıldı. Bu baskınlar sırasında “Guernica” tablosunu gören bir Gestapo’nun “bunu siz mi yaptınız?” sorusuna “hayır siz yaptınız” diyerek savaşa karşı duyduğu nefreti de dile getirmiştir.

image (2)

Sergide 8 Nisan 1973′te (91 yaşında) Fransa’da hayata veda eden, 20. yy’a damgasını vurmuş olan bir sanatçı olan Picasso’nun Malaga’da doğduğu evden Gravürler ve Seramiklerin yanı sıra bebekliğine dair eşyaları da dikkat çekiyor.

(Fotoğraflar, Ankara Cermodern’den alınmıştır.) 

                                        image (9)      image (8)

 

 

 

 

(

 

(1) http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCbizm

(2) BBC, Sanatın Gücü: Pablo Picasso 

(3) http://tr.wikipedia.org/wiki/Guernica_(tablo)

(Bu yazı 16 Temmuz 2014 tarihinde http://www.madamepiaf.com /page/2/sitesinde yayınlanmıştır.)